Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że używane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również wyśmienite i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, jednakowoż również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja Kraków centrum

Zerknij na parę poniższych czynników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to niemalże potrzebne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.

Restaurants near Main Market Square

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są wspaniałe, niemniej jednak te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.