Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, pożywne i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują rzadsze potrawy takie jak canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w menu są też mniej znane włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i dania z wielu zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Obiad w charakterze włoskim bez wyjątku musi zawierać też aperitiff. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. włoski kucharz Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese oraz nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film